24 IANUARIE 2020
LA COLEGIUL NAȚIONAL ,, ALEXANDRU IOAN CUZA ,, PLOIEȘTI
Ziua de 24 Ianuarie are dublă semnificație pentru școala noastră.
- ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE
- ZIUA COLEGIULUI NAȚIONAL „ ALEXANDRU IOAN CUZA „ MUNICIPIUL PLOIEȘTI
Este o tradiție faptul că Primăria Ploiești împreună cu Garnizoana Ploiești realizează în fiecare an la data de 24 ianuarie o ceremonie oficială destinată aniversării zilei Unirii Principatelor Române, în perimetrul instituției noastre , la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza .
Pentru traversarea cu reușită a acestei zile se impune să participăm activ toți - elevi , profesori , diriginți , personal didactic auxiliar și nedidactic, părinți , comunitate - la programul stabilit de factorii decizionali.
Programul ceremoniei oficiale militare este următorul:
Ora 9:30 - Instalarea gărzii la monument
Ora 9:30 - 9:50 - Realizarea dispozitivului
Ora 9:50 -10:00 - Sosirea persoanelor oficiale , salutarea drapelului de
luptă și ocuparea locului în dispozitiv
Ora 10:00 -10:05 - Intonarea Imnului Național al României
Ora 10:05 -10:15 - Alocuțiuni
Ora 10:15 -10:25 - Depuneri de buchete de flori
Ora 10:25 -10:30 - Hora Unirii
Ora 10:30 - Încheierea ceremoniei , plecarea persoanelor oficiale
Ora 11:00 - Ridicarea gărzii de la monument
ACEASTĂ ZI TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ ÎN MEMORIA ELEVILOR CÂT ȘI A ANGAJAȚILOR AȘA CUM A FOST EA CONCEPUTĂ , CA O ZI DE SĂRBĂTOARE A ȘCOLII CU ÎNCĂRCĂTURĂ ISTORICĂ PENTRU NEAMUL ROMÂNESC .
DIRECTOR
PROF.RODICA POPESCU
ZILELE ALIANȚEI COLEGIILOR CENTENARE DIN ROMÂNIA
( 11-13) OCT. 2019 LA TÂRGUL MUREȘ
ALIANȚA COLEGIILOR CENTENARE DIN ROMÂNIA (ACC) a fost înființată în 2008 pentru a reprezenta interesele a zeci de mii de elevi și de cadre didactice, pentru promovarea calității învățământului românesc preuniversitar , prin creșterea autorității școlii , ca instituție menită să consacre primatul valorilor intelectuale și morale , necesare bunului cetățean .
Obiectivele ACC cuprinse în statut au fost construite în urma constatărilor făcute la unele școli – licee din România unde motivația de a învăța exista pentru un număr remarcabil de elevi și era una profundă și plină de speranță pentru școala românească.
În contextul actual , , principalul scop al educației nu îl reprezintă doar dobândirea de cunoștințe și de competențe ci și de modelarea de caractere.
Educația reprezintă factorul strategic al dezvoltării viitoare a țării prin contribuția adusă la modelarea capitalului uman , contribuție esențială la formarea de buni cetățeni cu deprinderi de comunicare și profesionale , care să le permită integrarea socială optimă.
Scopul și obiectivele ACC au fost cuprinse în strategia Academiei Române și susținute de Majestatea sa REGELE MIHAI , în prezent de Majestatea sa PRINCIPESA MARGARETA CUSTODELE COROANEI REGALE.
Parafrazându-l pe Wiston Churchil ,, doar faptele pot compune întreaga poveste iar publicul ar trebui să le afle ,, de la înființarea acestei alianțe , implicarea colegiului nostru alături de reprezentanții colegiilor centenare din România în activitățile derulate de ACC a fost una benefică.
În anul 2013 împreună cu reprezentanții C.N.I.L.Caragiale din Ploiești s-a înscris și povestrea colegiului nostru bazată tot pe fapte în cadrul Zilelor ACC la Ploiești.
Zilele ACC (11-13) oct. 2019 s-au derulat la C.N.,,Alexandru Papiu Ilarian ,, Târgu Mureș .
Programul zilelor a fost foarte încărcat de emoții și recunoaștere.
Colegiul la 100 de ani de educație , cultură și valoare românească a fost onorat de reprezentanții Casei Regale , ai Academiei Române , de o majoritate reprezentativă a membrilor ACC de colegii din Chișinău , de universitate , administratie locală și alte instituții ce promovează educația.
Momentul omagial ,, Alexandru Papiu Ilarian ,, a fost punctat de următoarele acțiuni:
- Dezvelirea statuii cu basoreliefuri montate așa cum a fost inițial la înființarea
liceului
- Spectacol audiovizual de video-mapping pe fațada clădirii
- Lansarea anuarului C.N ,,Alexandru Papiu Ilarian,, Târgu Mureș
,, 100 DE ANI DE EDUCAȚIE , CULTURĂ ȘI VALOARE ROMÂNEASCĂ,,
- Conferința cu temele:
1) ,,LICEE DE-O SEAMĂ CU ȚARA ,
2) ,,100 DE ANI DE EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ – PLEDOARIE PENTRU VALOARE ÎN EDUCAȚIE - întâlnire onorată de reprezentanții Casei Regale , ai Academiei Române , ai Universității de medicină și farmacie din Târgu Mureș , ai Azomureș , ai administrației publice locale , ai ACC din România , ai Colegiilor Gheorghe Asachi și Mircea cel Bătrân din Chișinău.
Adunarea Generală a ACC în sesiune specială a analizat și admis ca membri ai ACC cererile a încă 7 colegii centenare din România.
În prezent ACC are 63 de colegii centenare membre.
Următoarea întâlnire a ACC va avea loc la C.N.Petru Rareș din Piatra Neamț care organizează în 25 noiembrie 2019 o masă rotundă ,, Colegii Centenare Românești la Aniversare ,, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de existență .
Printre manifestările circumscrise acestui moment jubiliar va fi publicat un volum despre aspectele și activitățile reprezentative ale colegiilor centenare .
Toate activitățile ACC sunt ocazii de a se face cunoscute realizările valoroase ale colegiile centenare.
A fost o onoare și un privilegiu al statutului pe care îl dețin ca director al C.N.AL.I.CUZA ,, Ploiești membru al ACC să particip la programul Zilelor ACC la Târgu Mureș.
Aduc colegiului nostru de acolo următoarele mesaje :
- Că timpul este prea lent pentru cei care așteaptă , prea iute pentru cei care se tem , prea lung pentru cei care se plâng și prea scurt pentru cei ce sărbătoresc , dar pentru cei ce iubesc cunoașterea timpul este o eternitate;
- Că spațiul școlii rămâne întotdeauna frumos pentru că e dinamic , este
timp peste timp intr-un desen continuu și perfect;
- Că elevii noștri trebuie să devină ,, maeștri ,, pentru a desăvârși lumea
și pentru a găsi momentul de grație ce va oferi perenitate;
DIRECTOR,
PROF. RODICA POPESCU
Galeria de fotografii poate fi vizualizată aici