Colegiul National Alexandru Ioan Cuza Ploiesti - Logo

Zilele Aliantei Colegiilor Centenare Tg.Mures 2019

 

ZILELE ALIANȚEI COLEGIILOR CENTENARE DIN ROMÂNIA

 ( 11-13) OCT. 2019 LA TÂRGUL MUREȘ

 

 

       ALIANȚA COLEGIILOR CENTENARE DIN ROMÂNIA (ACC)  a fost înființată în 2008 pentru a reprezenta interesele a zeci de mii de elevi și  de cadre didactice, pentru promovarea calității învățământului românesc preuniversitar , prin creșterea autorității școlii , ca instituție menită să consacre primatul valorilor intelectuale și morale , necesare bunului cetățean .

     Obiectivele ACC cuprinse în statut au fost construite în urma constatărilor făcute la unele școli – licee din România unde motivația de a învăța exista pentru un număr remarcabil de elevi și era una profundă și plină de speranță pentru școala românească.

    În contextul actual , , principalul scop al educației nu îl reprezintă doar dobândirea de cunoștințe și de competențe ci și de modelarea de caractere.

    Educația reprezintă factorul strategic al dezvoltării viitoare a țării prin contribuția adusă la modelarea capitalului uman , contribuție esențială la formarea de buni cetățeni cu deprinderi de comunicare și profesionale , care să le permită integrarea socială optimă.

     Scopul și obiectivele ACC au fost cuprinse  în strategia Academiei Române și susținute de Majestatea sa REGELE MIHAI ,  în prezent de Majestatea sa PRINCIPESA MARGARETA CUSTODELE COROANEI REGALE.

      Parafrazându-l pe Wiston Churchil ,, doar faptele pot compune întreaga poveste iar publicul ar trebui să le afle ,, de la înființarea acestei alianțe , implicarea colegiului nostru alături de reprezentanții colegiilor centenare din România în activitățile derulate de ACC a fost una benefică.

     În anul 2013 împreună cu reprezentanții C.N.I.L.Caragiale din Ploiești s-a înscris și povestrea  colegiului nostru bazată tot pe fapte în cadrul Zilelor ACC la Ploiești.

       Zilele ACC (11-13) oct. 2019 s-au derulat la C.N.,,Alexandru Papiu Ilarian ,, Târgu Mureș .

     Programul zilelor a fost foarte încărcat de emoții și recunoaștere.

     Colegiul la 100 de ani de educație , cultură și valoare românească a fost onorat de reprezentanții Casei Regale , ai Academiei Române  , de o majoritate reprezentativă a membrilor ACC de colegii din Chișinău , de universitate , administratie locală și alte instituții ce promovează educația.

   Momentul omagial ,, Alexandru Papiu Ilarian ,, a fost punctat de următoarele acțiuni:

-         Dezvelirea statuii cu basoreliefuri montate așa cum a fost inițial la înființarea

 liceului

-         Spectacol audiovizual de video-mapping pe fațada clădirii

-         Lansarea anuarului C.N ,,Alexandru Papiu Ilarian,, Târgu Mureș            

,, 100 DE ANI DE  EDUCAȚIE , CULTURĂ  ȘI VALOARE ROMÂNEASCĂ,,

-         Conferința cu temele:

1) ,,LICEE DE-O SEAMĂ CU ȚARA ,

 2) ,,100 DE ANI  DE EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ – PLEDOARIE PENTRU VALOARE ÎN EDUCAȚIE   - întâlnire onorată de reprezentanții Casei Regale , ai Academiei Române , ai Universității de medicină și farmacie din Târgu Mureș , ai Azomureș , ai administrației publice locale , ai ACC din România , ai Colegiilor Gheorghe Asachi și Mircea cel Bătrân  din Chișinău.

    Adunarea Generală a ACC în sesiune specială a analizat și admis ca membri ai ACC cererile a încă 7 colegii centenare din România.

     În prezent ACC are 63 de colegii centenare membre.

     Următoarea întâlnire a ACC va avea loc la C.N.Petru Rareș din Piatra Neamț care organizează  în 25 noiembrie 2019 o masă rotundă ,, Colegii Centenare Românești la Aniversare ,, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de existență .

       Printre manifestările circumscrise acestui moment jubiliar va fi publicat un volum despre aspectele și activitățile reprezentative ale colegiilor centenare .

      Toate activitățile ACC sunt ocazii de a se face cunoscute realizările valoroase ale colegiile centenare.

      A fost o onoare și un privilegiu al statutului pe care îl dețin ca director al C.N.AL.I.CUZA ,, Ploiești membru al ACC să particip la programul Zilelor ACC la Târgu Mureș.

     Aduc  colegiului nostru de acolo următoarele mesaje :

-         Că timpul este prea lent pentru cei care așteaptă , prea iute pentru cei care se tem ,       prea lung pentru cei care se plâng și prea scurt pentru cei ce sărbătoresc , dar pentru cei ce iubesc cunoașterea timpul este o eternitate;

-         Că spațiul școlii rămâne întotdeauna frumos pentru că e dinamic , este

timp peste timp intr-un desen continuu și perfect;

-          Că elevii noștri trebuie să devină ,, maeștri ,, pentru a desăvârși lumea

 și pentru a găsi momentul de grație ce va oferi perenitate;

                                                              DIRECTOR,

PROF. RODICA POPESCU

 

 

Galeria de fotografii poate fi vizualizată aici                                                             

 

                                                                       

 

 

18.10.2019
782 vizualizări

CONTUL MEU

Nume utilizator :

Parola :

Ține-mă minte :

ȘTIRI

CONCURSURI / EXAMENE

CLASA A V-A

PROIECTE

Linkuri : Istoric | Resurse umane | Resurse materiale | Știri | Contact | Concursuri / examene | Forum | Webmail | Administrare