Colegiul National Alexandru Ioan Cuza Ploiesti - Logo

Proiecte

Proiecte sortate : crescator descrescator

ȘCOLI PENTRU UN VIITOR VERDE

Datorită activității industriale intense din orașul Ploiești, acesta intră într-o tristă ierarhie care unește cele mai poluate orașe din țară.

 De-a lungul anilor Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” a fost implicat în numeroase proiecte bazate pe problemele de mediu: “Lets do it, Romania”, “Gândește verde, gândește curat”, “Paralela 45, paralela verde”, ”Planeta împotriva deșeurilor”. Elevii noștri au fost întotdeauna activi în aceste proiecte, ceea ce dovedește că preocuparea pentru mediu este o constantă în cadrul colegiului nostru. Au plantat puieți de salcâm în zona fostului Combinat de îngrășăminte chimice Valea Calugarească, s-au răspândit pe teritoriul orașului Ploiești însoțiți de dascălii lor și au înlăturat gunoaiele din mai multe zone, au colectat deșeuri, au inițiat activități creative și de informare pe teme de mediu sub îndrumarea profesorilor și având mereu alături un reprezentant de la Agenția de Protecție a Mediului Prahova.

 Implicarea noastră în concursul național “Școli pentru un viitor verde” debutează prin amenajarea “colțului verde” în una din sălile de clasă devenită ,”cabinet verde” odată cu desfășurarea acțiunilor pentru mediu de-a lungul anilor. Acest cabinet are rol consultativ cu privire la problemele locale sau globale ale mediului. În același timp le oferă informații elevilor despre activitățile pe care le desfășurăm în concurs.

În cadrul acestui adevărat “cabinet verde”, am afișat materiale elaborate de elevii noștri în scopul informării colegilor despre gravele probleme de mediu din orașul Ploiești, dar și despre acțiunile ecologice în care s-au implicat cu seriozitate. Am realizat și un panou al “celor 3 R”, cu informații despre reducerea consumului de apă, de electricitate, despre reciclare și despre recuperare. S-au realizat colaje cu imagini din Delta Dunării, din Parcul Național Retezat , cu animale și plante ocrotite din România. Cu ocazia amenajării acesui cabinet, membrii echipei verzi au elaborat și un plan al activităților viitoare: sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei, a Pământului, a Mediului, colectarea de hârtie, amenajarea grădinii colegiului, întocmirea jurnalului de proiect.

Am învățat să ne organizăm, să ne implicăm, să ne folosim creativitatea. Trebuie să avem un plan general de acțiune înainte de a demara orice proiect, să fim responsabili de acțiunile noastre față de mediul înconjurător, să-i conștientizăm și pe cei din jurul nostru cu privire la importanța protejării naturii.

Împreună, vom putea păstra Planeta albastră pentru copiii noștri, așa cum și noi am primit-o de la părinții noștri. E important să colectăm selectiv deșeurile, să economisim, după puterile noastre, apa, energia electică, petrolul.

 

 Echipa de proiect “Școli pentru un viitor verde” din

Colegiul Național “Al. I. Cuza” Ploiești 

Profesori coordonatori Raluca Asanache, Claudia Stanciu, Victoria Matcaboji

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                 

 

 


08.03.2011

Euroscola 2010

UNITI IN DIVERSITATE - O ZI IN PARLAMENTUL EUROPEAN

 

 Sediul Parlamentului European


O echipa de 24 de elevi cu vârste cuprinse intre 16-18 ani si 2 profesori Săvuță Irina și Popescu Rodica de la Colegiul Național "Al.I.Cuza " Ploiești au reprezentat România in 24 septembrie 2010 la ziua Euroscola în Parlamentul European de la Strasbourg- Franța.

 

 

 

 

 Echipa Euroscola a colegiului  in sala mare

 

 

Invitația s-a datorat unui loc fruntaș obținut la concursul Euroscola care s-a defășurat în anul anterior.

Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a-i informa pe tineri despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene.

Elevi de liceu din cele 27 de state membre au avut ocazia de a afla cum funcționează Parlamentul European, dar și de a se cunoaște între ei, de a învața despre modul de viață ,

Delegatiile tarilor participante

 

 

despre viziunile și așteptările tinerilor din
alte state membre ale UE.

In cursul zilei Euroscola , elevii au vizitat plenul Parlamentului și au simulat activitatea europarlamentarilor.

 

 


Elevii colegiului nostrum au făcut o figură frumoasă. Au demonstrat că sunt plini de energie ,originali, sinceri, cunoscători de limbi straine , cu principii, cu idei, fără emoții iar profesorii săi au fost ingredientul cheie al acestei experiențe de neînlocuit.

La concursul EUROGAME o elevă a școlii noastre s-a aflat în echipa câșttigătoare primind cupa pentru Romănia.

La activitatea echipelor pe cele 6 teme România a avut 2 elevi președinți pentru dezbateri. 


La sfirșitul programului, fiecare participant a primit un certificat semnat de Președintele Parlamentului European domnul Jerzy BUZEK.

Parlamentul European a subvenționat o parte din costurile călătoriei la Strasbourg.

 

 

 

 

Director,

Prof. Rodica Popescu

 

01.10.2010

GANDESTE VERDE, GANDESTE CURAT!

COLEGIUL NAȚIONAL “AL.I.CUZA” PLOIEȘTI

JURNAL DE PROIECT

AN ȘCOLAR 2009-2010
 

 

            In anul școlar 2009-2010, Colegiul Național “AL.I.CUZA” participă la Proiectul județean “Gândește verde,gândește curat!” inițiat de Agenția pentru Protecția Mediului Prahova.Elevii din clasele V-VIII au alături colegi mai mari,părinți,bunici și profesori.Elevii participanți,aproximativ 800,sunt coordonați de prof.Claudia Stanciu impreună cu prof.Matei Ozana,Matcaboji Victoria,Asanache Raluca,Popa Rodica si Ene Corneliu.


            Elevii care fac parte din Grupul de Inițiativă sunt : Bors Georgiana,Dobrescu Cristiana,Doroftei Vlad,Jianu Florentina,Neagu Florina,Nițu Raluca,Preda Adrian,Țigau Razvan,Țilimpea Razvan,Ungureanu Gabriel.


            Activitățile realizate în cadrul proiectului nostru sunt:


Joi, 19 noiembrie, ora 9.00, elevii clasei a VIII A ( dirigintă doamna prof. Terecoasa Veronica), insoțiți de colegii lor mai mari, de la clasa a XI-a B, insoțiți de doamna prof. Matei Ozana, au participat la o amplă acțiune de plantare de puieți pe centura de est a Ploiestiului.
Numărul elevilor participanți de la Colegiul Național “ Al. I. Cuza” a fost de 30.

            Elevii din Colegiul Național “Al.I.Cuza” au participat la “Cursul de plantagistică”,un proiect inițiat de MaiMultVerde și Ernst&Young, în parteneriat cu Administrația Domeniului Public Ploiești. Elevii noștri au avut parte de sfaturile și ajutorul celor de la ADP Ploiești.


           16-20 Noiembrie 2009: Ancheta Socială: aplicarea unui chestionar și analiza rezultatelor.


           Chestionar :
1.De ce credeți că este importantă educația ecologică pentru elevi?
2.Ce norme de conduită ecologică trebuie respectate atunci când sunteți în excursie?
3.Ce măsuri practice puteți lua pentru a preveni consumul inutil de energie?
4.Ai fi interesat să te implici în actiuni de voluntariat pentru protecția mediului?
5.Doriți să participați la campanii de colectare a deșeurilor reciclabile în cadrul școlii?
6.De ce este importantă colectarea selectivă a deșeurilor?
7.Ce măsuri putem lua pentru a preveni poluarea apei?
8.Ce măsuri credeți că se pot lua pentru a imbunătăți starea mediului din Ploiești?
9.Ce semnificație are pentru voi :”Nu ești om dacă nu ai plantat un pom!”?
10.Ce activitați propuneți pentru promovarea proiectului”Gândește verde, gândește curat”?             Rezultatele acestui chestionar au fost prezentate într-o activitate desfășurată pe 20 Noiembrie 2009 și au arătat interesul deosebit al elevilor față de proiectul “Gândește verde,gândește curat!” și dorința lor de a realiza cât mai multe activități ce vizează o viață mai curată.

               Decembrie: este luna în care am realizat prezentarea power point a proiectului și activitățile pe care le vom realiza pe parcursul întregului an școlar.

 


            Ianuarie 2010-Realizarea Cabinetului de Educație ecologică “Gândește verde,gândește curat!”.


            Elevii participă la work shop-uri și realizează panouri dedicate Zilei Diversitații.


             Ziua Zonelor Umede-2 Februarie – a fost promovată și celebrată printr-o prezentare power point cu tema : “S.O.S. Ecosistemele Umede” în data de 28 Ianuarie 2010

 


             26 Februarie 2010 :Realizarea expozitiei “Un martie mai curat!”
Elevii au confecționat marțișoare din materiale reciclabile care au participat la concursul”Artă din gunoi!”.
Cele mai frumoase marțișoare au fost prezentate în cadrul expoziției “Un Martie mai curat!”

 

             A fost realizat și distribuit în școala afișul de promovare al Campaniei de colectare a deșeurilor reciclabile “Un Martie mai curat!”.

            26 Februarie 2010 –prezentare power point: Detergenții pot “curața” mediul inconjurator!

           In cadrul proiectului elevii au efectuat experimente pentru a observa influența detergenților asupra germinației semințelor de grâu,porumb si fasole.Rezultatele au fost prezentate in cadrul unei activitați comune.

 

             15 martie 2010-Susan Safford, voluntar in Corpul Păcii, a participat la o antrenantă activitate alături de elevii clasei a V- a A, coordonați de doamna dirigintă Andreea Vlăsceanu.La această activitate au participat și doamnele profesoare de biologie Matcaboji Victoria și Matei Ozana.             22 martie 2010-Ziua Mondiala a Apelor a fost promovată printr-o prezentare power point cu tema „Salvați apa,salvați viața!” realizată de grupul de inițiativă.Celebrarea acestui eveniment s-a bucurat de prezența reprezentanților de la Agenția de Protecție a Mediului și de direcțiunea colegiului.

 

 

            Participarea celor mici,din clasele gimnaziale,a fost importantă datorită cunoștințelor acumulate pe parcursul intregului proiect și experimentele realizate au evidențiat dorința lor de implicare.

 

            A fost realizată și o expoziție cu machete ale oceanelor și fotografii ale apelor. 

 


             In perioada 19-25 martie 2010 au fost colectate deșeurile selective:hârtie și PET-uri iar pe data de 25 martie 2010 au fost ridicate pentru recilare aproximativ 300 de kg de hârtie si 20 de kg de PET.


 


 

 

06.03.2010

CONTUL MEU

Nume utilizator :

Parola :

Ține-mă minte :

ȘTIRI

CONCURSURI / EXAMENE

CLASA A V-A

PROIECTE

Linkuri : Istoric | Resurse umane | Resurse materiale | Știri | Contact | Concursuri / examene | Forum | Webmail | Administrare